top of page

МАГИСТРАЛА 2025 - футуристична фантастика


(Разказът "Магистрала 2025" спечели първо място на организирания от списание ВВС Знание конкурс за фантастичен разказ "Моят свят през 2025 година")

Електромобилът се движеше безшумно по широките улици на мегаполиса. Главният инженер на компания „Фючър Карс“ се беше настанил удобно във возилото и наблюдаваше прелитащите пред погледа му небостъргачи, опасани с огромни плазмени екрани, по които се въртяха 3D изображения и рекламни надписи. До него седеше разплутото туловище на главния мениджър на водеща автомобилна компания. Инженерът си постави комуникационните очила и пред очите му се заредиха холограмните образи на менютата.

– Набери „Офис“! – нареди той.

– Вие се свързахте с офиса на главния инженер на „Фючър Карс“ – отговори компютърният глас на служебния секретар.

– Секретар, отмени всичките ми ангажименти за днес! – нареди инженерът.

– Ангажиментите ви за днес са отменени, г-н Карс. Приятен ден! – отговори му гласът.

– Прекратяване на разговора! Премини на безшумен режим!

Инженерът свали комуникационните си очила и разтърка уморените си очи.

– Да продължим с презентацията, господин Форд. Нашите електомобили са проектирани така, че сами да произвеждат необходимата им елекроенергия. Цялата външна част на автомобила е изградена от соларни силициеви панели, които са подсилени и устойчиви на атмосферните условия. Прибавили сме функция за смяна на цвета на панелите, така че клиентите да могат сами да променят цвета на своите автомобили. Соларните панели са гъвкави и пасват на всякакви дизайни. Освен панелите, сме добавили устройства, на базата на роторното динамо, които произвеждат елекроенергия, използвайки движението на автомобила. Цялата добита електоенергия се складира в кръг от четири литиевойонни батерийни акумулатора, които са с огромен капацитет, и в същото време са на практика вечни.

– Тоест, подобрили сте досегашните електромобили, – добави мениджърът – така че да не се налага да се зареждат на електростанции, а сами да произвеждат необходимата им енергия, така ли?

– Точно така.

– Това няма да се хареса на енергийните корпорации, г-н Карс. Знаете, че много икономики се сринаха от навлизането на зелената енергия и преустановяването на петролните добиви.

– Нашата компания не се интересува от интересите на корпорациите, а от интересите на потребителите.

Електромобилът вече излизаше от индустриалната зона и плавно се насочваше към близкото кръстовище.

– Нека ви покажа какво е взаимодействието на нашите автомобили с модернизираната магистрала – рече инженерът, натисна едно копче и добави. – Смяна на дестинацията! Задаване на нов маршрут - магистрала Е48.

Електромобилът плавно зави и се качи на магистралата.

– Както знаете, модернизираната магистрала, която изгради нашата компания преди няколко години, се доказа като много по-ефикасна от своите асфалтови предшественици, тъй като е изградена от висококачествени сплави, които не позволяват задържането влага и прах. Благодарение на вградените в нея соларни панели, осигурява електроенергия на милиони домакинства. Ние поставихме в магистралата система от датчици, които, посредством софтуер, засичат всеки автомобил, който се намира по протежението на магистралата, изчисляват разстоянията между автомобилите и скоростта, с която се движат, и по този начин регулират движението, давайки указания на шофьорите посредством електронните надписи вградени в магистралата. Новите ни електромобили толкова добре си взаимодействат с магистралата, че, освен че ги зарежда с енергия, тя ги превръща в най-сигурния транспорт.

– Всичко това е добре, но знаете ли какво ме притеснява, господин Карс? – рече скептично мениджърът. – Нашите клиенти си купуват автомобилите ни, за да ги карат. А вашият електомобил се движи сам. Вие в момента не карате, а се возите и поставяте живота ни в ръцете на компютърна система.

– Вашите клиенти си купуват автомобилите ви, за да се придвижват бързо, удобно, икономично и безопасно. Ако им предложите тези четири неща, те ще продължаат да си ги купуват.

Карс натисна едно копче и пред него се разгърна холограмният образ на GPRS-ът.

– Както виждате, сме поставили GPRS-и от последно поколение с 3D холограмен образ и гласови команди. Задавате исканата от вас дестинация и софтуерът сам изчислява най-подходящия маршрут. Сензорите му позволяват да сканира цялата инфраструктура на зададения участък в радиус от три километра. Ако случайно на пътя на превозното средство се окаже, че има камък, дупка, друг автомобил или, не дай си боже, преминаващо животно, или човек сензорите го засичат и софтуерът за секунди изчислява как да се справи със ситуацията и според случая ще намали, заобиколи или спре. Основен приоритет на нашата разработка е безопасността на пътниците, именно затова се стремим да премахнем човешкия фактор при евентуално произшествие. Предварителните тестове показаха, че ако нашите електромобили влязат в масова употреба пътнотранспортните произшествия ще бъдат сведени до нула процента.

– Да обобщим. Предлагате ми нашата компания да инвестира във вашите електромобили, така ли?

– Система, отбий тук! - нареди инженерът.

Автомобилът намали и плавно спря в аварийната отбивка на магистралата.

– Защо спираме?

– Елате да ви покажа нещо – отговори спокойно Карс и слезе от електромобила.

Пред тях, в скалите, се издигаше еднометрова паметна плоча, на която беше изписано:

„САРА КАРС, 1990-2015“

– Преди десет години на това място загубих жена си. Тогава дадох обещание, че ще създам технология, която да сложи край на безсмислените жертви по пътищата. Според статистиката, през 2015-та година катастрофите са отнели милион и половина живота по целия свят. Днес, през 2025-та година, благодарение на нашите модернизирани магистрали, жертвите са сведени до триста хиляди. Нашите електромобили ще ги намалят до нула и ще осигурят безопасността на човечеството със или без вашата помощ, г-н Форт. Така че не ви предлагам да инвестирате в нашата компания, а ви показвам нагледно как ще изглежда бъдещето. Защото бъдещето е в ръцете на хората, а не във вашите инвестиции.

Инженерът се качи на електромобила и потегли по магистралата оставяйки слисания мениджър.

КРАЙ

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Classic
bottom of page